Asbóthról írták, mondták*

Pluhár István, a korszak neves rádióriportere, sportújságírója:

A nyurga, fiatal, párducmozgású szombathelyi fiú lázba, elragadtatásba hozta az egész nézőteret, mert a bemutatón nyerni tudott világhíres ellenfele, a wimbledoni bajnok amerikai Donald Budge ellen. A magyar teniszsport nyugati fellegvárából igen nagy tehetség indult el a fejlődés útján. A mostani margitszigeti játék láttán mindenki érezheti és tudja, hogy Kehrling Béla igazi utódját üdvözölheti Asbóthban. Az elmúlt évi eredményei után Európa-szerte Asbóthot állították a kontinentális rangsor élére. S ahol csak látták könnyed, tiszta játékát, sportszerűségét, mindenütt örömmel emlékeznek rá, ezért mindenütt szívesen fogadják. (1938)

Szigeti Ferenc (Franci), egykori neves játékos és tréner, szövetségi edző:

Nyúlánk testalkatú, s nem túlságosan erős fizikumú játékos, aki már 14 éves korában helyes érzékkel, ösztönszerűen, nagy lendületű ütésekkel játszott - az alapvonalról! És ezzel a nagy lendületekkel telített játékkal lett Európa legjobbja. Szerintem akár a világ legjobbja is lehet, a készsége megvan hozzá. Minden irányban a legnagyobb könnyedséggel és gyorsasággal tud rajtolni, futása nem fárasztó, szinte minden megerőltetés nélküli. Ütéseinek ütembeosztása tökéletes, idegzete acélból van, szeme nagyon jó. Sportintelligenciája, alkalmazkodó képessége nagyon jó. (1943)

Asboth Jozsef Grand Slam Bajnok
Asboth Jozsef Grand Slam Bajnok

Zürichi Sport, a világ egyik legtekintélyesebb sport napilapja:

Teniszszenzáció Párizsban: Asbóth nevetségessé tette Brownt! (szalagcím az első oldalon). Tom Brown, az előző esztendő wimbledoni finalista rossz álmában sem gondolhatta, hogy így jár majd. Azt talán tudta, hogy Asbóth József veszélyes ellenfél, de hogy őt nevetségessé teszi majd, azt sohasem gondolta volna. Az amerikai vérbeli támadójátékos, aki csak azzal törődik, hogy erősen megüsse a labdákat. De Párizsban rendre visszakapta a mindegyik

bombáját, bármilyen nagy erővel is ütötte át azokat. Hja, egy Asbóth állta háló másik felén, aki ütéseinek erejét állandóan változtatta, és olyan pontosan a vonalak mellé helyezte a labdákat, hogy Brown tétlenül volt kénytelen nézni az egészet... Mit szaporítsuk a szót: Asbóth elődöntős győzelme szinte gyerekjátéknak tetszett a szemlélő számára. (1947. július 27., a párizsi finálé előtt. A döntőben aztán a magyar teniszező 8:6, 7:5, 6:2-re nyert a dél-afrikai Eric Sturgess ellen).

Nemzeti Sport:

Tizenötezer ember volt kíváncsi Wimbledonban arra a „Hungarian"-ra, aki a szakértők szerint a nagy verseny legszebb stílusú játékosa. A közönség lélegzetvisszafojtva figyelte az ötjátszmás, heroikus küzdelmet, a magyar bajnok halálosan pontos ütéseit. Leheletfinom keresztlabdákkal ütött el a hálóhoz befutó amerikai mellett. Felvonultatta a klasszikus tenisz minden szépségét. Küzdőképességére az volt jellemző, hogy nem ismert elveszett labdát. Ilyen lábmunkát még nem láttak Wimbledonban! A közönség bámulatkitörései egymást követték, s a meccs végén a publikum a helyéről felugorva tapsolt, tombolt Asbóthnak. Hopman, az ausztrál, Asbóth vállát veregette. Ide figyelj, pajtás – mondta -, neked a fű az elemed!

(1948, a Brown elleni győztes negyeddöntő után. E siker jóvoltából jutott a wimbledoni torna legjobb négy játékosa közé a magyar teniszező).

*Forrás: Árvay Sándor, a képek a Magyar Teniszlexikon Archívumából származnak

 

1939.június 6. Sarasota Herald Tribune-ben megjelent cikk Asbóth-ról:

Magyarország  teniszcsodagyereke

Budapest (AP) – Jelenleg egy fiatal legény, kinek első teniszélményét egy fadobozra zsinegelt labda jelentette, a legnagyobb magyar teniszremények  letéteményese Wimbledonban idén nyáron. A 19 éves Asbóth teljesen újonc ,így felelőtlenség lenne tőle bármit is elvárni, amikor a világ legjobbjai ellen lép pályára az angliai zöld gyepen. De jövőben akár…elég a Muskétás legenda, Henri Cochet szavaira odafigyelni, aki azt mondja, hogy “Josie-fiú” rövidesen a teniszvilág Top10-nek tagja lesz!

Cochet, aki a francia színekben rengeteg Davis Kupa küzdelemben vett részt, pár hónappal ezelőtt fedezte fel Asbóth-ot és azóta, mint tyúkanyó legyeskedik körülötte. “Josie-fiú” kormányhivatalnokként dolgozott heti 5 dollárért, de tavaly megnyerte a budapesti torna egyéni címét, és amikor lehetősége adódott edzeni, süvítő adogatásokat, és gépi prezícitással kivitelezett röptéket láthattunk tőle. Cochet a szárnyai alá vette az ifjú tehetséget, és 1939-ben lehetőséget adott számára a Davis Kupa szereplésre.  Asbóth meghálálta a bizalmat.

A magyarokban, akik imádják a vívást, a vízipólót és a focit, eddig még soha nem  merült fel, hogy a teniszben is hasonlóan kimagasló eredményeket érhetnek el, nos számukra még mindig “Josie-fiú” első sikerei jelentik a beszédtémát.

Az első körben ugyanis Románia volt az ellenfél, és Asbóth mindkét egyes mérkőzését megnyerte. Aztán a következő körben Jugoszlávia következett, és Budapestet valósággal extázisba hozta Asbóth a nemzetközileg is jegyzett Franjo Puncec elleni 4 játszmás győzelmével. Másnap ugyan vesztett Dimitrij  Mitic ellen, szintén négy szettben, de a hazai közönség épp ellenkezőképpen reagált, és sokat sejtetően csak annyit mondtak:

 

 “Várjatok, amíg ez a cingár fiúnk megnő és erősebb lesz.”

1939.június 6. Sarasota Herald Tribune-ben megjelent cikk Asbóth-ról
1939.június 6. Sarasota Herald Tribune-ben megjelent cikk Asbóth-ról