Életrajz

Asbóth József 1917. szeptember 18-án, vasútas család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot Szombathelyen. Már fiatalon a teniszpályák közelébe került, mint labdaszedő, majd tehetségét felfedező Dr. Fernádi Ferencnek köszönhetően pályafutását szülővárosában a Szombathelyi SE-ben kezdte. Ezt követően Pestre költözve a  Budai Torna Egyletben, majd a BEAC-ban játszott, ahol az alapításkori első elnök Eötvös Lóránd volt.

1938. július 6-án Budapesten a wimbledoni bajnoki cím megszerzését követően, az európai turnén lévő Don Budge és az akkor még ismeretlennek számító 20 éves magyar tehetség, Asbóth József egy bemutató mérkőzés keretében mérkőzött egymással. Asbóth 6-1 8-6 3-0-ás vezetésénél  az amerikai világelső feladta a további küzdelmet. A történeti hűség kedvéért, az élete formájában lévő Budge,aki 1937 Wimbledon és 1938 USA bajnokság között zsinórban 6 Grand Slam tornát nyert meg (mai napig rekord!), illetve 1938-ban a tenisz történetében először megnyerte mind a négy Grand Slam tornát egy naptári évben. Nos ezt a csúcsformában lévő Budge-ot látta vendégül a Magyar Tenisz Szövetség két bemutatómeccs erejéig Budapesten.

Hónapról hónapra


Január
1951. januárjában kapta első nagyobb kitüntetését, a Magyar Népköztársasági Sportérdemérem ezüst fokozatát.

1961-ben pedig a másodikat,  amivel egyedülálló edzői munkásságát elismerve Mesteredzői címet kapott korábbi edzőjével Szigeti Ferenccel egyetemben.

Február
Már fiatalon a teniszpályák közelébe került, mint labdaszedő, majd tehetségét felfedező Dr. Fernádi Ferencnek köszönhetően pályafutását szülővárosában a Szombathelyi SE-ben kezdte. Ezt követően Pestre költözve a  Budai Torna Egyletben, majd a BEAC-ban játszott, ahol az alapításkori első elnök Eötvös Lóránd volt. Ezt követően a Vasas majd a Budapest-i Bástya (jelenleg MTK) színeiben versenyzett mielőtt abbahagyta a versenyzést.

Adatlap: ASBÓTH JÓZSEF

 

Született: 1917. szeptember 18., Szombathely (Magyarország)

Elhunyt: 1986. szeptember 11., Ismaning (Németország)

Klubjai: Szombathelyi SE, Budapesti Budai Torna Egylet (BBTE), BEAC, Vasas, Bp. Bástya

Felfedezője: Dr. Fernádi Ferenc

Első edzője: Csathó Béla

Ütőfogás: jobbkezes (egykezes fonák)

Karrier: 1938-1957

Legjobb világranglistás helyezés: 8. (John Olliff – Daily Telegraph)

 

A S B Ó T H   J Ó Z S E F

 

az egyetlen teniszező a világon,

  • aki a Roland Garros történetének legnagyobb hőségben játszott döntőjét nyerte (42° Celsius);
  •         akinek 100%-os győzelmi mutatója van az alábbi két legendás játékossal szemben:

Don Budge (a tenisz történelemben elsőként ő nyerte meg mind a négy Grand Slam-et egy naptári évben és ő az egyetlen, aki 6 Grand Slam-et nyert zsinórban)

és

Roy Emerson (az első férfi teniszező a világon, aki mind a négy Grand Slam-et legalább kétszer nyerte meg és az egyetlen, aki mind egyesben és párosban is diadalmaskodott mind a négy Grand Slam-en);