Battre Budge

Don Budge – a valaha élt egyik legnagyobb játékos

1938. július 6-án Budapesten a wimbledoni bajnoki cím megszerzését követően, az európai turnén lévő Don Budge és az akkor még ismeretlennek számító 20 éves magyar tehetség, Asbóth József egy bemutató mérkőzés keretében mérkőzött egymással. Asbóth 6-1 8-6 3-0-ás vezetésénél az amerikai világelső feladta a további küzdelmet. A történeti hűség kedvéért, az élete formájában lévő Budge,aki 1937 Wimbledon és 1938 USA bajnokság között zsinórban 6 Grand Slam tornát nyert meg (mai napig rekord!), illetve 1938-ban a tenisz történetében először megnyerte mind a négy Grand Slam tornát egy naptári évben. Nos ezt a csúcsformában lévő Budge-ot látta vendégül a Magyar Tenisz Szövetség két bemutatómeccs erejéig  Budapesten.  Mindeközben Asbóth hivatalnokként dolgozott Budapesten heti 5 dollárért.

Az adott évben az amerikai játékos best-of-five mérkőzésen még nem szenvedett vereséget, így amikor a magyar tinédzser 6-1-es vezetést szerzett az első játszmát követően, már levegőben lógott az év meg-lepetése. A második szett szorosabb állás eredmé-nyezett, de újfent Asbóth sikerét hozta. A harmadik játszmában a magyar tehetség breakelőnyhöz jutott és ezt követően Budge jobbnak látta feladni a mérkőzést, már csak annak érdekében is, hogy barátjával Gene Makoval elérjék a Prágába induló vonatot. A mérkőzés híre bejárta a világot és Asbóth képességeit ezek után már senki nem kérdőjelezhette meg…

Pluhár István, a korszak neves rádióriportere, sportújságírója, a következőképp számolt be a történelmi pillanatról:

« A nyurga, fiatal, párducmozgású szombathelyi fiú lázba, elragadtatásba hozta az egész nézőteret, mert a bemutatón nyerni tudott világhíres ellenfele, a wimbledoni bajnok amerikai Donald Budge ellen. A magyar teniszsport nyugati fellegvárából igen nagy tehetség indult el a fejlődés útján. A mostani margitszigeti játék láttán mindenki érezheti és tudja, hogy Kehrling Béla igazi utódját üdvözölheti Asbóthban. Az elmúlt évi eredményei után Európa-szerte Asbóthot állították a kontinentális rangsor élére. S ahol csak látták könnyed, tiszta játékát, sportszerűségét, mindenütt örömmel emlékeznek rá, ezért mindenütt szívesen fogadják. »