2017 Asbóth év

A XX. század közepének nemzetközi hírű játékosa, az 1947-es Francia Nemzetközi teniszbajnokság (mai néven Roland Garros) győztese, aki  szakemberek egyöntetű véleménye alapján minden idők legnagyobb magyar teniszezője; Asbóth József.

2017-ben ünnepeltük Asbóth József születésének 100. , szenzációs párizsi győzelmének 70.  évfordulóját. A kerek jubileumokat a Magyar Tenisz Szövetség fennállásának 110. évfordulója tette még emlékezetessé, melynek kapcsán a MTSZ a 2017-es esztendőt Asbóth-évnek nyilvánította és annak a magyar tenisz játékos emlékének szentelte, aki Magyarország mai napig egyetlen tenisz Grand Slam diadalát szerezte férfi egyesben.

A megemlékezések sorát Budapest nyitotta meg a Magyarország – Oroszország Davis Kupa mérkőzés szünetében tartott ünnepléssel, majd Szombathelyen színvonalas gyermek-teniszversenyt tartottak a legendás játékos emléke előtt tisztelegve. Valamint koszorút helyeztek el Asbóth József sírjánál.  Az Asbóth egyik fénypontjaként  az Év Sportolói gáláját megelőző fogadáson a díszvendég Szeles Mónika részvételével egy emlékplakett került átadásra örök emléket állítva a legnagyobb magyar férfi teniszező születésének centenáriumi évfordulója alkalmából. 2018. január 11-én a Nemzeti Színházban tartott Év Sportolói Gálán Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke megnyitóbeszédében emlékezett meg Asbóth Józsefről a következőképpen: