Újságok

Asbóth József Grand Slam bajnok Forrás: Árvay Sándor (Magyar Teniszlexikon)

1939.június 6. Sarasota Herald Tribune-ben megjelent cikk Asbóth-ról:

Magyarország  teniszcsodagyereke

Budapest (AP) – Jelenleg egy fiatal legény, kinek első teniszélményét egy fadobozra zsinegelt labda jelentette, a legnagyobb magyar teniszremények  letéteményese Wimbledonban idén nyáron. A 19 éves Asbóth teljesen újonc ,így felelőtlenség lenne tőle bármit is elvárni, amikor a világ legjobbjai ellen lép pályára az angliai zöld gyepen. De jövőben akár…elég a Muskétás legenda, Henri Cochet szavaira odafigyelni, aki azt mondja, hogy “Josie-fiú” rövidesen a teniszvilág Top10-nek tagja lesz!

Cochet, aki a francia színekben rengeteg Davis Kupa küzdelemben vett részt, pár hónappal ezelőtt fedezte fel Asbóth-ot és azóta, mint tyúkanyó legyeskedik körülötte. “Josie-fiú” kormányhivatalnokként dolgozott heti 5 dollárért, de tavaly megnyerte a budapesti torna egyéni címét, és amikor lehetősége adódott edzeni, süvítő adogatásokat, és gépi prezícitással kivitelezett röptéket láthattunk tőle. Cochet a szárnyai alá vette az ifjú tehetséget, és 1939-ben lehetőséget adott számára a Davis Kupa szereplésre.  Asbóth meghálálta a bizalmat.

A magyarokban, akik imádják a vívást, a vízipólót és a focit, eddig még soha nem  merült fel, hogy a teniszben is hasonlóan kimagasló eredményeket érhetnek el, nos számukra még mindig “Josie-fiú” első sikerei jelentik a beszédtémát.

Az első körben ugyanis Románia volt az ellenfél, és Asbóth mindkét egyes mérkőzését megnyerte. Aztán a következő körben Jugoszlávia következett, és Budapestet valósággal extázisba hozta Asbóth a nemzetközileg is jegyzett Franjo Puncec elleni 4 játszmás győzelmével. Másnap ugyan vesztett Dimitrij  Mitic ellen, szintén négy szettben, de a hazai közönség épp ellenkezőképpen reagált, és sokat sejtetően csak annyit mondtak:

“Várjatok, amíg ez a cingár fiúnk megnő és erősebb lesz.”

1939.június 6. Sarasota Herald Tribune-ben megjelent cikk Asbóth-ról